zondag 4 december 2016

Kies voor liefde

Tijdens de coach sessies maak ik mensen bewust van hun gedrag door inzicht te geven. Hiermee begin ik altijd met vertellen dat er maar twee emoties zijn. Liefde en angst. Liefde weten we allemaal wat dat is, al het andere is angst. Boosheid, verdriet, onmacht enz. Ontstaan door ervaringen waardoor we het vertrouwen in liefde kwijt zijn geraakt. Uiteindelijk draait het maar om 1 ding, liefde voor onszelf. We roepen heel hard dat we veel van onszelf houden wat in de praktijk nog niet zo makkelijk blijkt te zijn.

Zelf riep ik ook altijd dat ik veel van mezelf hield, en hard. Totdat iemand me bewust maakte van mijn gedrag door me een paar stencils onder mijn neus te schuiven.
In die tijd ging ik naar een hypnotherspeute omdat ik een jaar na het openbaar maken van mijn seksueel misbruik helemaal vast was gelopen. Op dat stencil stond precies het gedrag wat iemand vertoont die misbruikt is, mijn gedrag. En ondanks het feit dat ik hulpverlener was had ik er geen idee van dat 'we' dat gedrag allemaal vertonen. Er stond ook 'gebrek aan zelfliefde ' en daar stuiterde ik enorm op. Natuurlijk hield ik wel van mezelf, wat dacht zij nu!

Nu, acht jaar later, heb ik al een paar mooie stappen richting zelfliefde gemaakt. Ongeveer twee maanden voor mijn vakantie naar Peru besloot ik een belangrijke stap voor mezelf te maken. Deze stap maakte ik doordat mijn vakantie maatje in tranen haar baan bij me opzegde. Ze kon het niet meer, MOEST een andere weg inslaan ook al wist ze nog niet precies wat haar richting was. Werken zoals ze nu deed paste niet meer. Ik begreep haar heel goed want diep van binnen had ik hetzelfde verlangen. Toen we er buiten over stonden te praten kwamen ook bij mij de tranen want heel diep van binnen wist ik dat ook hierin voor mij iets te doen stond.

Bijna zeven jaar geleden ben ik begonnen aan mijn missie, wat ik toen echt nog niet als zodanig herkende. Het waren, vooral de laatste vijf jaar, pittige jaren waarin ik zelf ondergeschikt leek te zijn, mezelf onderschikt heb gemaakt. Alles draaide om mijn bedrijf en in het bijzonder het in hun kracht zetten van de cliënten. Maar waar was ik nu in het verhaal? Ik besloot daarom om na mijn vakantie nog maar twee dagen per week naar kantoor te gaan. De rest van de tijd lekker in het bos vertoeven en plannen maken voor mijn ReAttach en coach praktijk. Veel aandacht aan mijn opleiding regressie en reïncarnatie therapie besteden en daarnaast het sporten en steenhouwen weer oppakken.

De aankondiging volgde en de weerstand in mijn lijf ontstond. De overtuigingen die geankerd zijn in mijn opvoeding en 47 jaar meedraaien in deze maatschappij maakte dat er intern heel wat gebeurde. De woorden van mijn vader stimuleerde me, de woorden van mijn moeder brachten me in twijfel. Mensen die me voor waren gegaan juichten me toe, en anderen weer raadden het me af. Maar ondanks dat alles zette ik alles in het werk om er voor te gaan. Ik verheugde me erg op mijn vakantie maar verheugde me nog meer op minder werken en meer voor mezelf doen.

Mijn moeder paste tijdens mijn vakantie op mijn huis en eenmaal terug zou ze nog twee weken bij me in huis komen. Ze zou geopereerd worden, een stuk bot uit haar schedel zou in haar mond geplaatst worden zodat ze impalntaten kon krijgen. Twee weken zonder tanden na de operatie was voor haar reden om zichzelf bij mij te komen verstoppen. Ik verheugde me erop mijn moeder bij me in huis te hebben. Gezellig samen in de tuin werken, kaarten, kletsen.

Maar het liep even anders. Mijn moeder kwam door de narcose in een delier terecht. Een ziekenhuis opname volgde en toen het iets beter leek te gaan nam ik haar weer in huis. Twee maanden heeft het nog geduurd voordat ze weer de oude was. Voor het eerst in mijn leven heb ik gevoeld hoe het is je moeder te kunnen verliezen. Het was kantje boord, haar bloeddruk was veel te laag, ze was uitgedroogd toen mijn zus haar 's morgens voor de hout kachel vond. Helemaal verkleumd, totaal de weg kwijt.

Mijn moeder met wie ik heel lang een ingewikkelde relatie heb gehad en met wie ik nu een liefdevolle relatie heb. Niet omdat zij zoveel veranderd is maar omdat ik zo veranderd ben. Het liep dus even anders maar uiteindelijk ging het nog steeds over liefde. Liefde voor mijn moeder waarvan ik achteraf zeg dat ze er sneller bovenop is gekomen door de liefdevolle verzorging van mijn zus en mij. De liefde die de mensen uit haar omgeving lieten blijken toen het niet goed met haar ging. Ik kies voor liefde!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten