donderdag 21 juli 2016

In de steek gelaten?

Op Facebook kom ik interessante mensen tegen met een mooie visie. Sommige van hen weten die visie ook nog eens goed te omschrijven. Hier onder een stuk tekst van Martin de Werker:

In de steek gelaten? Laat dan niet jouw gevoel in de steek!

Wanneer je in de steek gelaten bent heb je je blik volledig gericht op de ander. Je hebt dan een verhaal bedacht waarbij de ander je hebt laten zitten. Wellicht klinkt het verhaal heel logisch en verklaarbaar en is inderdaad het gedrag van de ander niet ok. Toch helpt dit verhaal je niet om je beter te voelen.

Als je man je in de steek laat en er met een ander vandoor gaat lijkt het of hij jou in de steek heeft gelaten. Het feit is dat hij er met een ander vandoor is gegaan. De grote vraag hierbij blijft of het moedwillig zijn bedoeling was om jou in de steek te laten. Dat was wellicht niet zijn intentie en ziet hij in de ander gewoon wat meer genot. Het gras bij de buren is immers altijd groener.

Het ego (de verhalenmaker in je hoofd) bedenkt altijd een reden en zoekt een oplossing voor een naar gevoel. De reden en beredenering klinkt altijd heel erg overtuigend.

Soms kan het ego niet iemand anders de schuld geven. In dat geval geeft het god of het universum de schuld. Deze heeft jou in de steek gelaten. Je voelt je dan volledig afgescheiden van het grote geheel.

Zonder de ander, god of het universum kom je in dat geval niet van jouw gevoel af. Alleen als de ander er weer op de door jouw gewenste manier is, kan jouw gevoel weer rust vinden.

Wanneer je in de steek gelaten ‘bent’ heb je jezelf volledig geïdentificeerd met dit gevoel en kom je er niet gemakkelijk uit. Je hebt dan de ander nodig. Als je beseft dat je een gevoel hebt en het niet bent kan je iets met het gevoel gaan doen. Je voelt dan dat er een gevoel is van ‘in de steek gelaten’. Dat is een heel groot verschil!

Als iemand je in de steek laat dan is dat heel sneu voor je. Je voelt je op dat moment eigenlijk niet in de steek gelaten maar bent gewoon verdrietig. Doordat je je vervolgens de aandacht richt op de ander laat je jouw gevoel van verdriet in de steek. Je geeft geen gehoor aan het verdriet maar richt je aandacht op de ander. Het is zijn of haar schuld.

Het ego wil altijd macht en controle. Door boos te zijn, te klagen, te mopperen en gelijk te willen hebben heeft het de macht over het verdriet. Ook jezelf afwijzen, klein maken en als slecht betitelen geeft het ego de macht en controle over jouw gevoel. Je bedenkt immers dat het jouw fout en schuld is dat de ander jouw in de steek heeft gelaten. Het ego heeft het idee dat je er wat aan had kunnen doen. Je bent lomp, slecht. Lelijk, waardeloos of niet aantrekkelijk genoeg. Je had er iets aan kunnen doen en het is dom dat je net niet gedaan hebt. Het ego haalt je altijd omlaag…

Het ego heeft honderden strategieën om je gevoel te omzeilen en geen gehoor te geven aan je verdriet. Verdrietig zijn is voor het ego een grootte zwakte. Het ego laat dus altijd het gevoel in de steek en wijst het af.

Gelukkig heb je een ego en ben je het niet. Het ego is niet meer als een aaneengesloten reeks met gedachten waarmee je jezelf op dat moment identificeert. Wanneer je inziet dat het ego zo druk is omdat je een naar gevoel hebt kan je jouw aandacht richten op het gevoel in plaats van gedachten (het ego). Je kunt dan jouw gevoel liefdevolle aandacht geven, gaan koesteren, troosten en zorgen voor geborgenheid en genegenheid.

Een nare gebeurtenis is niet anders dan een verdrietig moment. Blijf stil staan bij dit gevoel van verdriet. Laat het verdriet volledig toe. Omhul het met liefdevol gewaar zijn. Elke nare gebeurtenis wordt dan een leermoment om meer en meer van jezelf te houden.

Voel jij je wel eens in de steek gelaten?
Wat doe je dan op dat moment met jouw gevoel?

 
©Martin de Werker
Detraumacoach.nl
Gelukiseengevoel.nl
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten