woensdag 7 januari 2015

Eenzaamheid overwinnen

“Als je je eenzaam voelt, alsof er iets ontbreekt, zoek dan niet buiten jezelf naar iets wat je uiteindelijk toch met lege handen achterlaat, maar focus erop dat je zelfs de kleinste dingetjes om je heen waardeert.”
 
eenzaamheid
Heb je je wel eens zo eenzaam gevoeld dat niets hielp? Misschien wijt je je eenzaamheid aan een gebrek aan steun van je geliefden of de afwezigheid van een partner, vriend of familielid.
 
Misschien was je ver weg van huis en voelde het alsof je niet thuishoorde in je nieuwe buurt. Misschien voelde het alsof je hart nog in de handen van je geliefde was achtergebleven.
 
Wat de oorzaak ook was, eenzaamheid verstomt het hart en verstikt de keel, waardoor we ons in onszelf gekeerd, in paniek en angstig voelen. Vaak hebben we dit gevoel zelfs wanneer we worden omringd door mensen – emotionele littekens, verdedigingsmechanismen en andere beschermlagen waardoor de genegenheid van anderen ons niet kan raken.
 
Zelfs het wereldberoemde sekssymbool Marilyn Monroe, een vrouw die zeker nooit zonder gezelschap hoefde te zijn, leed aan eenzaamheid: “Ik ben alleen. Ik ben altijd alleen, wat er ook gebeurt”, schreef ze in haar dagboek.
I
n deze staat van innerlijke ontevredenheid kunnen we niet ontvangen. We kunnen de geschenken die het leven biedt niet zien, omdat we de deuren voor vreugde en voldoening hebben gesloten. Misschien klampen we ons vast aan het verleden en zien we geluk als iets wat alleen was voorbehouden aan vroegere tijden – een vroegere relatie of baan, toen we nog in een ander land woonden, toen we andere vrienden hadden, toen onze financiële situatie anders was, toen we nog jong of gezond waren…
 
Ik nodig je uit om het comfort en gezelschap te ontdekken die diep in je ontwaakt willen worden, hier en nu. Wanneer we onvoorwaardelijke liefde ontwikkelen en onszelf bevrijden van de angsten en emotionele bagage die ons uitputten en afscheiden, bestaat er geen eenzaamheid meer.
 
Liefdesbewustzijn is nooit eenzaam. Je weet dit als je ooit een kind alleen hebt zien spelen, verdiept in zijn eigen verbeelding, helemaal compleet met zichzelf. Het zorgt voor zijn eigen vermaak, uit de vreugde die ontstaat door gewoon te zijn.

Probeer dit dan eens: waardeer alles

Als je je eenzaam voelt, alsof er iets ontbreekt, zoek dan niet buiten jezelf naar iets wat je uiteindelijk toch met lege handen achterlaat, maar focus erop dat je zelfs de kleinste dingetjes om je heen waardeert. Begin met het kleinste bloemetje waar je bijna op was gestapt – waardeer hoe deze bloem met al haar kleinheid toch perfecte vormen en een heerlijke geur heeft. Waardeer het spelende kind, de hond die zijn bot bewaakt, de moeder die haar baby draagt, het stel dat arm in arm loopt en in elkaar is verstrengeld alsof er niets anders bestaat, de wolk die de zon wil bedekken, zelfs de chaotische symfonie van het verkeer. Wat gebeurt er als je alles met ogen vol waardering bekijkt? Je zult merken dat er iets in borstkas opengaat, en plotseling verras je jezelf met een glimlach die van binnenuit opwelt.
 
Waardering betekent dat je ja zegt tegen alles. Al snel merk je dat je hele wezen ja uitstraalt, wat de aandacht van anderen met dezelfde trillingsfrequentie aantrekt. Maar het is belangrijk dat je deze verandering zonder verwachtingen ondergaat – niet om iets te krijgen maar om gewoon dit moment vanuit een nieuw perspectief te ervaren.
Begin vandaag te waarderen. Luister dan naar jezelf, diep van binnen: je zult merken dat er geen greintje eenzaamheid meer te bekennen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten